Džem lehce slazený - Jahody
65 g ovoce na 100 g hotového výrobku se sníženým obsahem cukru o 30 %
Složení: jahody, třtinový cukr, pektin, citronová šťáva.
Bez barviva a konzervantu.
Vyrobeno ve Francii.
Průměrný obsah živin ve 100 g: Energetická hodnota: 764 kJ / 180 kcal. Sacharidy: 44 g, z toho cukry: 42 g. Tuky < 0,5 g, z toho nasycené mastné kyseliny: < 0,1 g. Bílkoviny: 0,5 g. Sůl: 0,04 g.
Datum minimální trvanlivosti: viz víčko nebo na boku.
Po otevření uchovejte v chladu a spotřebujte do 15 dní.
Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. V závislosti na odrůdě může dosahovat od 40 do 90 mg / 100 g plodu. Vyjma vysokého podílu vitamínu C jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B, E a organických kyselin (jako např. kyseliny jablečné, citrónové, chininové, šťavelové, salicylové či ellagové, která působí v prevenci nádorových chorob. Organické kyseliny jsou důležitým faktorem udávající typickou a charakteristickou vůni a chuť. Jahoda obsahuje také lehce stravitelnou vlákninu, což umožňuje snadné další tepelné zpracování. Z minerálních látek je v jahodě zastoupen převážně draslík,zinek, hořčík, síra, vápník a pak některé netypické prvky jako je bór, fluór, kobalt či molybden. Jsou také výrazným zdrojem tekutin, jelikož plody jsou tvořeny z 87 % z vody. Oproti ostatním druhům ovoce obsahují malý podíl přírodních cukrů. Dále podporují metabolismus, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce.