Rosol výběrový (Extra) Černý bez
55 g ovoce na 100 g hotového výrobku
Složení: černý bez (55 %), třtinový cukr, jablečný pektin, citronová šťáva.
Obsah cukru: 60 g na 100 g rosolu.
Bez barviva a konzervantu.
Hmotnost: 370 g.
Zralé plody černého bezu obsahují vitamin B1, B2, B6, B12, PP, A, C, organické kyseliny, (jako je kyselina jablečná, vinná), třísloviny, sacharidy, karotenoidy, barvivo, alkaloid sambucin, fytoncidy, éterický olej.
Bezinky se používají v čerstvém stavu i jako sušené. Plody mají silný účinek protineuralgický, značně tlumí bolest. Jsou vynikajícím prostředkem při ischiasu, zánětu trojklanného nervu, při bolestech hlavy z nachlazení a migrénách, chřipce i zápalu plic. Snižují také hladinu krevního cukru (nesmí se přidávat cukr). Pokud chceme bezinky užívat jako lék, užíváme je pravidelně v malém množství.